Mutfakların bu becerikli ve pratik üyeleri 20. yüzyılın başlarında insan hayatına girdi. Amerikalı mühendis ve mucit Percy Spencer, başka bir alanda çalışırken mikrodalga ışınımla ilgili "tesadüfen” keşfettiği bir özellik sayesinde mikrodalga fırını geliştirdi. Tesadüf eseri ortaya çıkan bu cihazlar standart türlerinin yanı sıra artık, ankastre tasarıma sahip çeşitleriyle de mutfaklarda yer alıyor.
Hem standart hem de Ankastre Mikrodalga Fırınlar, sundukları pratik ve hızlı kullanımla klasik fırınlardan ayrılıyor. Mikrodalga fırınların gıdaları hızlı ve etkili şekilde ısıtması ve pişirmesi, çalışma prensipleriyle ilgili. Klasik fırınlarda önce cihazın için ısınır, ardından bu ısı gıdaya aktarılır. Mikrodalgalarda ise gıdanın ısınmasını ya da pişmesini sağlayan ısı, ortamdan bağımsız olarak, onun kendi bünyesinde ortaya çıkar. Yiyecek tarafından soğurulan mikrodalga ışınlar, yiyeceği meydana getiren moleküllerin hareketlerini arttırır. Hareketliliğin artması sürtünme ısısı açığa çıkarır. Pişmeyi sağlayan, bu ısı enerjisidir.
Mikrodalga Fırında Neler Yapabilirsiniz?
Yemek ısıtmak, dondurulmuş hazır yiyecekleri pişirmek ve yiyeceklerin buzunu çözmek, mikrodalga fırınlarla en çok yapılan işlerden. Elbette, bu pratik cihazları daha fazlası için de kullanabilirsiniz.
Sağlıklı Sebze Yemekleri
Yalnızca yemek ısıtmak değil, yemek pişirmede de onlardan yararlanmak mümkün. Mikrodalga fırında her sebzeyi, mikrodalga pişirme torbalarına koyarak, kendi buharında pişirebilirsiniz. Üstelik ısı, yiyeceğin kendi içinde oluştuğu ve pişme hızlı şekilde gerçekleştiği için, sebzenin içeriğindeki besin öğeleri de büyük oranda korunmuş olur.
Bayat Ekmekleri Atmayın
Bayat ekmekleri galeta ununa dönüştürerek kullanmak için mikrodalga fırından yardım alabilirsiniz. Mikrodalgaya koyarak ısıtmak suretiyle kuruttuğunuz bayat ekmekleri blenderdan geçirerek un formuna getirebilirsiniz.
Mis Kokulu Aromalar
Yemeklere lezzet dopingi yapan kuru nane, maydanoz, kekik gibi baharatları mikrodalga fırın kullanarak evde çok daha hızlı ve pratik şekilde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Kâğıt üzerine aralıklı halde yayarak fırına yerleştirdiğiniz bitkileri, nemini tamamen atana kadar birkaç kez fırından çıkarıp tekrar fırınlama işleminden geçirmeniz gerekiyor.
Soğan Doğrarken Gözleriniz Yanmasın
Mikrodalgalar, kolay kolay akla gelmeyecek durumlarda da işe yarar çözümler sunabilir. Uç kısımları kesilmiş halde bir süre mikrodalga içinde ısıtılan soğan, doğrama esnasında gözlerinizin yanmasına ve yaşarmasına neden olmayacaktır. Pratik kullanımı ve ankastre tasarım avantajıyla mutfaklara ayrıcalık katacak Arçelik Ankastre Mikrodalga Fırın modellerine online mağazamızdan kolay ve hızlı şekilde ulaşabilirsiniz.